Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Alphitobius diaperinus

#1 - Effect of cypermethrin on the control of lesser mealworm (Alphitobius diaperinus) and broiler performance

Abstract in English:

This study analysed the effectiveness of using different levels of a product based on 6% cypermethrin and 2% citronella on broiler production and control the lesser mealworm (Alphitobius diaperinus). A total of 648 one-day-old chicks (Cobb®) which were allocated to one of three treatments (no application of the commercial product - control, and two concentrations of the product 2.00 and 3.33g/m2) in eight replicates with 27 birds each. The commercial product, which was based on cypermethrin was applied in the chambers with an atomizer. The lesser mealworm population was sampled weekly (1, 7, 14, 21, 28, 35 and 42 days of the experiment) using traps, at three points (front, middle and back) inside the pen. The performance, carcass and cut yields were evaluated. At 21, 28, 35 and 42 days of the experiment, the number of lesser mealworm adults and larvae was lower in the treatment groups involving 2.00 and 3.33g/m2 of the product than in the control group. On the first and 14th days of the study, the number of lesser mealworms adults was lower in the group treated with 3.33g/m2 of the product compared to the control group, although the results did not differ statistically from those obtained with 2.00g/m2 of the product. In conclusion, the application of the commercial product at both concentrations (2.00 and 3.33g/m2) was effective in combating Alphitobius diaperinus adults and larvae, and the performance was not influenced by treatments.

Abstract in Portuguese:

Este estudo analisou a eficácia do uso de diferentes níveis de um produto à base de cipermetrina a 6% e citronela a 2%, na produção de frangos de corte e no controle do cascudinho (Alphitobius diaperinus). Um total de 648 pintos de um dia de idade (Cobb®) foram distribuídos em três câmaras com os tratamentos (sem aplicação do produto comercial - controle, e duas concentrações do produto comercial - 2,00 e 3,33g/m2) em oito repetições com 27 aves cada. O produto comercial a base de cipermetrina foi aplicado nas câmaras com um atomizador. A população de cascudinho foi amostrada semanalmente (1, 7, 14, 21, 28, 35 e 42 dias do experimento) usando armadilhas, em três pontos (frente, meio e fundo) de cada parcela. Foram avaliados o desempenho, rendimentos de carcaça e cortes. Aos 21, 28, 35 e 42 dias do experimento, o número de adultos e larvas de cascudinho foi menor nos grupos de tratamento envolvendo 2,00 e 3,33g/m2 do produto quando comparado ao grupo controle. No primeiro e no 14º dia do estudo, o número de cascudinhos adultos foi menor no grupo tratado com 3,33g/m2 do produto em comparação ao grupo controle, embora os resultados não tenham diferido estatisticamente daqueles obtidos com 2,00g/m2 do produto. A conversão alimentar de 1 a 21 dias de idade foi significativa, com os melhores resultados para essa variável quando aplicado 3,33g do produto por metro quadrado e no tratamento controle. Em conclusão, a aplicação do produto comercial em ambas as concentrações (2,00 e 3,33g/m2) foi eficaz no combate a adultos e larvas de Alphitobius diaperinus e, não influenciou o desempenho.


#2 - Phenotypic and molecular detection of Salmonella sp. on growing, rearing and production phases in a commercial group of laying hens, 36(6):503-508

Abstract in English:

ABSTRACT.- Moraes D.M.C., Andrade M.A, Duarte S.C., Bastos T.S.A., Arnhold E., Jayme V.S. & Nunes J.A. 2016. Phenotypic and molecular detection of Salmonella sp. on growing, rearing and production phases in a commercial group of laying hens. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(6):503-508. Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, Campus Samambaia, Avenida Esperança s/n, Campus Universitário, Goiânia, GO 74690.900, Brazil. E-mail: tsabvet@gmail.com This present study was developed with the objective of detect Salmonella sp. by conventional bacteriology and qPCR techniques in samples of flooring material from transport crates (meconium); raising environment (swab of cages and drinking fountains); cloacal swab; food and insects from growing, rearing and production phases in a commercial group of laying hens. A total of 864 samples were collected, among whom 248 originated from growing, 392 from rearing and 224 from production phase. Among the 864 samples, 2,8% where positives in bacteriologic technique and 15.3% in qPCR. Contamination was higher in growing and rearing phases and declined in production phase. Twenty four isolations of Salmonella where typified as Salmonella Agona (41.7%), Salmonella Livingstone (33.3%), Salmonella Cerro (16.7%), Salmonella Senftenberg (4.2%) and Salmonella Schwarzengrund (4.2%). During growing phase Salmonella Livingstone was identified. These findings suggest vertical contamination in the group. During rearing and production phases, isolated materials belong to serovars Agona, Cerro, Senftenberg and Schwarzengrund, pointing to horizontal contamination. It is possible to conclude that both vertical and horizontal contaminations are important during the cycle of commercial egg production and contamination in rearing phase is higher than in growing and production phases.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Moraes D.M.C., Andrade M.A, Duarte S.C., Bastos T.S.A., Arnhold E., Jayme V.S. & Nunes J.A. 2016. Phenotypic and molecular detection of Salmonella sp. on growing, rearing and production phases in a commercial group of laying hens. [Detecção fenotípica e molecular de Salmonella sp. nas fases de cria, recria e produção em lote de poedeiras comerciais.] Pesquisa Veterinária Brasileira 36(6):503-508. Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, Campus Samambaia, Avenida Esperança s/n, Campus Universitário, Goiânia, GO 74690.900, Brazil. E-mail: tsabvet@gmail.com O presente estudo foi desenvolvido com objetivo de detectar Salmonella sp. pelas técnicas de bacteriologia convencional e PCR em tempo real em amostras de forros de caixas de transporte (mecônio), de ambientes de criação (suabes de gaiola e de bebedouro), suabes de cloaca, ração e insetos oriundos das fases de cria, recria e produção de um lote de poedeiras comerciais. Foram coletadas 864 amostras das quais 248 foram originadas da cria, 392 da recria e 224 da produção. Das 864 amostras 2,8% foram positivas na técnica bacteriológica e 15,3% no PCR em tempo real. A contaminação aumentou da fase de cria para a recria e declinou na fase de produção. Vinte e quatro isolados de Salmonella foram tipificados como Salmonella Agona (41,7%), Salmonella Livingstone (33,3%), Salmonella Cerro (16,7%), Salmonella Senftenberg (4,2%) e Salmonella Schwarzengrund (4,2%). Na fase de cria identificou-se Salmonella Livingstone. Esses achados sugerem a contaminação vertical do lote. Nas fases de recria e produção os isolados pertenceram aos sorovares Agona, Cerro, Senftenberg e Schwarzengrund apontando para a contaminação horizontal. Pode-se concluir com este estudo que tanto a contaminação vertical como a horizontal são importantes no ciclo de produção de ovos comerciais e que a contaminação na fase de recria é maior que na fase de cria e de produção.


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